lördag 5 februari 2011


THE RENEGADES
Cadillac / I Was There
Thirteen Women / Can´t You See
(Norton)


Så lyfts The Renegades äntligen fram ur den brittiska beatmusikens obskyra tillvaro. Gruppen, som under ett par år i mitten på sextiotalet turnerade och skördade megaframgångar i Finland, hade en unik förmåga att förena femtiotalets rock´n´roll med sextiotalets beatmusik.

Inte bara var man fräck att rakt framför näsan på Vince Taylor stjäla hans idag mest kända inspelning, Cadillac, och som kompositörer sätta sig själva. Nej, dessutom tog man sig även an en av Bill Haleys tidiga inspelningar, Thirteen Women, arrangerade om den till oigenkännlighet och skapade därmed den kemiska formeln för det som brukar kallas freakbeat.

The Renegades, som ursprungligen kom från Birmingham, hade förutom i Finland viss framgång också i Holland och Italien. I hemlandet England och i övriga världen var de dock helt okända. Därför är det en välgärning av amerikanska Norton Records att nu släppa två singlar med gruppen.

Som b-sidor till “Cadillac” respektive “Thirteen Women” har valts två originalkompositioner - “Can´t You See” och “I Was There” - varav ingen, till skillnad mot a-sidorna, tidigare funnits som singel.

I Finland har det regelbundet släppts både samlingar och cd-utgåvor av deras originalalbum, vilka alla kan rekommenderas. Renegades gjorde ingenting som inte passar in i en seriös skivsamling. De som ändå nöjer sig med bara ett smakprov av allt det gruppen spelade in, vill naturligtvis ha det absolut bästa. Och dit hör definitivt fuzzmästerverket “Thirteen Women” och “I Was There”, varav den senare är den snyggaste beatballard som någonsin spelats in.

Att båda utgåvorna är maximalt välgjorda och har en baksidestext skriven av den här bloggens absoluta favoritskribent och författare, Miriam Linna, är naturligtvis ingen nackdel.

http://www.youtube.com/watch?v=GNo_rQsS05w&feature=related

http://raisedonrecords.blogspot.com/2010/08/i-min-jukebox-renegades-i-was-there.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade