måndag 23 juli 2012SEAN TYLA BEHÖVER VÅRT STÖD!

Mellan åren 1983 till 2007 - från storhetsperiodens sista soloskiva “Rhythm of Swing” till återkomstens “Back In The Saddle” - var livstecknen från Sean Tyla obefintliga. Var höll karln hus? Fanns han ens längre bland oss? Ja, det sista var kanske väl drastiska tankegångar, men aldrig kunde jag tro att en så begåvad sångare, musiker och låtskrivare självmant bara skulle vända ryggen till det han är så utomordentligt bra på.

Vi som väntade otåligt på att Tyla skulle börja göra musik igen har dock blivit rikligt belönade. Både Ducks Deluxe och Tyla Gang har återuppstått och Sverige har blivit något av en bas för några av pubrockens giganter, däribland Sean Tyla som här även är aktiv i gruppen Trouble Boys tillsammans med Billy Bremner, en annan Sverigevän.

På senare år har vi fått de nyinspelade Ducks Deluxeskivorna “Box of Shorts” (2009), där Tyla i “Dig It Deep” och “Red Dust Highway” visar prov på att han fortfarande är en fantastisk låtskrivare, och liveplattan “Riviera Shuffle” (2011). Inspelningen av vad som var tänkt som Tyla Gangs tredje Lp, “Whaleback”, avbröts abrupt i slutet på sjuttiotalet av skivbolaget Beserkley med motiveringen att den skulle vara osäljbar i USA. 2010 återfanns inspelningarna och gavs ut som “Rewired”, en dubbel-cd som även innehåller nio sånger gjorda för brittiska BBC samt en liveupptagning gjord i Frankrike i april 1977.

För att få sin historia berättad utgav Tyla 2010 första delen av sin självbiografi “Jumpin´ In The Fire - A Life In Rock´n´Roll” och andra delen lär komma senare i år. En välskriven och intressant skildring av det extremt tuffa arbetet i en bransch där bara framgång räknas. Och endast den som vet vad han vill överlever med hälsan i behåll.

Tyla har funnits med på alla de blandband / bland-cd:n jag gjort för att övertyga andra om hur mycket bra musik det finns. Han är en av de artister som berikat mitt liv och hans musik har alltid haft en hedersplats i mina skivhyllor, oavsett om han verkat som soloartist eller i någon av sina grupper; Ducks Deluxe, Tyla Gang eller fantastiska The Force.

Av all den musik Sean Tyla skrivit tänker han nu välja ut tjugo av sina bästa sånger för att spela in på nytt. Med musiker som Geraint Watkins - keyboard & dragspel, Danny Thompson - akustisk bas, Dave Mattacks - trummor, Chris Leslie - fiol, mandolin & bouzouki och Steve Simpson - gitarr, mandolin & fiol kommer de utvalda sångerna säkert att låta helt annorlunda än vi är vana att höra dem. Medlemmarna har spelat i grupper som Pentangle, Fairport Convention, Albion Band och Ballham Alligators och kanske får vi höra klassikerna “Coast To Coast”, “Amsterdam Dog”, “Dust On The Needle”, “Close To A Headline” och varför inte “Credit Card Bash” som spännande brittisk folkrock.

Men, för att genomföra projektet behöver Sean Tyla vårt stöd. På Pledge Music finns möjlighet för oss fans att, med finansiell hjälp, bistå artister som saknar skivkontrakt. Hur mycket du vill bidra med bestämmer du själv. Du kan för £10 (tio pund) välja att förbetala den kommande cd:n, för £400 får du vara med en dag i studion och väljer du att betala £1000 så kommer Sean Tyla hem till dig för en privat spelning. Kanske något för en femtio- eller sextioårsfest.

http://www.pledgemusic.com/projects/seantyla?utm_campaign=project4714&utm_medium=project_badge&utm_source=unknown

Med http://www.pledgemusic.com/ behövs egentligen inga skivkontrakt längre och vi som fortfarande köper skivor kan åtminstone göra vad som på oss ankommer för att de artister som gett oss så mycket inte skall falla i glömska.

I år firar Ducks Deluxe fyrtio år som grupp med att turnera i England, Japan och Sverige och på torsdag den 26 juli spelar gruppen - tillfälligt förstärkt med legendariske Brinsley Schwartz - på ångbåten Blidösund. Och tro mig, det är inte bara havet som kommer att gunga.http://raisedonrecords.blogspot.se/2010/05/ducks-deluxe-box-of-shorts-hawkhead.html


http://raisedonrecords.blogspot.se/2010/10/tyla-gang-rewired-whaleback-vin-de.html


http://raisedonrecords.blogspot.se/2010/10/sean-tyla-jumpin-in-fire-life-in.html


http://raisedonrecords.blogspot.se/2010/10/force-sean-tylas-glomda-masterverk.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade