tisdag 7 mars 2017

Les BaroquesLES BAROQUES
A&B Sides + All Album Tracks
(Universal, 2cd)


Under samlingsnamnet "The Golden Years of Dutch Pop Music" ger nu holländska avdelningen av Universal Records ut en lågprisserie bestående av samlingar från dels sextiotalets Nederbeat- och sjuttiotalets progressiva rockera.

Bland grupperna från sextiotalet hittar man klassiska namn som Q65, The Outsiders, Bintangs, The Motions, Cuby + Blizzards och Golden Earrings, men även något mindre kända grupper som Les Baroques.

Trots det franskklingande namnet var Les Baroques en helt igenom holländsk grupp och dess historia går tillbaka till 1959. Innan skivdebuten 1965 - då de togs sig gruppnamnet Les Baroques för att det lät så annorlunda - var man verksamma under namn som The Modern Teenage Quartet, Black Bows och Hurricanes Combo.

Då den brittiska popmusiken exploderade, och påverkade allt och alla, 1964/-65 var Les Baroques, genom fem års turnérande, så rutinerade att de musikaliskt redan var en tight vällåtande grupp med en stor trogen publik. Det var under samma period som den begåvade Gerard Schoenaker kom att ingå i gruppen som dess sångare och låtskrivare. Men, då det lät mer intressant presenterades Schoenaker istället som Gary O'Shannon.

Innan O'Shannon blev medlem var Les Baroques ett rent coverband, vars repertoar bestod av material hämtat från grupper som Rolling Stones, Kinks, Searchers, Them och Animals. Trots O'Shannons begåvning som låtskrivare valde gruppen ändå att som framsida på sin debutsingel göra en version av Joan Baez "Silkie", men med omarbetad text av O'Shannon. B-sidans "My Lost Love" däremot är en O'Shannon-komposition och en föraning om i vilken riktning Les Baroques skulle komma att gå. En blandning av både tuff och känslig sextiotalspunk och brittiskt inspirerad rhythm & blues skulle bli gruppens kännetecken. Inte sällan med tungt framträdande orgel och överraskande inslag av fagott och snygga blåsarrangemang. Genombrotten kom med gruppens andra singel, "Such A Cad", som blev en megahit i Holland och en av deras låtar som ofta återfinns på samlingar med Nederbeat.

På grund av militärtjänst tvingades Gary O'Shannon lämna Les Baroques på hösten 1966. Innan avhoppet hann han ändå medverka på gruppens fyra första singlar samt det självbetitlade debutalbumet - "Les Baroques". Ett variationsrikt och fullständigt lysande album, med mestadels material från O'Shannons penna, som borde vara ett måste hos de med minsta intresse för sextiotalsbeat i allmänhet och Nederbeat i synnerhet. Och det är helt förlåtet att man döpt om Booker T. & The M.G.'s "Green Onions" till "Cascard" och angett organisten Rene Krijen som kompositör.

Det finns de som tycker att Les Baroques blev ointressanta efter att Gary O'Shannon lämnat gruppen. Personligen tillhör jag inte den kategorin. Visserligen var den nye sångaren Michel van Dijk inte i O'Shannons klass, men musiken tog en annan riktning och Les Baroques var forfarande ett fantastiskt kompetent band. Med influenser från soulmusiken ("Bread", "A New Girl 'Cross The Street", "For You" och "Hold On To Me") och amerikansk folkrock ("Love Is The Sun", "We're Both To Blame", "Barbarians With Love" och "Oh, Look How Sweet") blev Les Baroques ett helt annat band. Inte kanske lika spännande som då Gary O'Shannon var medlem, men fortfarande definitivt lyssningsvärda. Med Michel van Dijk som sångare gjorde Les Baroques fram till 1968 fem singlar och ett album, "Barbarians With Love".

Så vad hände med O'Shannon efter militärtjänsten. Om jag förstått saken rätt gjorde han bara ytterligare en singel. Men herregud vilken singel! Med The Gary O'Shannon Group spelade han 1969 in "The Barrel Organ/All We Need Is Time, My Love" och speciellt b-sidan tar fullständigt andan ur åtminstone mig. Stor popmusik med psykedeliainfluenser i klass med det bästa Paul & Barry Ryan spelade in. Universal Records har varit hyggliga nog att även ta med Gary O'Shannon Groups singel och just nu önskar jag inget annat än att det i arkiven finns mängder av outgivet material med Gary O'Shannon.

År 2002 gav Nationaal Popinstituut i Holland ut dubbel-cd:n "Les Baroques - The Complete Collection" och det som skiljer den och Universals nya utgåva är hur man presenterar materialet. Popinstituuts utgåva samlar allt material med respektive sångare på varsin cd. Medan den senare "A&B Sides + All Album Tracks" istället lagt gruppens nio singlar (+ "The Barrel Organ/All We Need Is Time, My Love") på cd1 och deras två album på cd2. Vilken man föredrar är en smaksak. Personligen föredrar jag utgåvan från Popinstituut som stilmässigt och kronologiskt känns mest rätt, men den saknar dessvärre Gary O'Shannons allra sista singel.

Nåväl, det går att lösa enkelt genom att köpa båda samlingarna.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade