fredag 22 oktober 2010


THE MAHARAJAS
Sucked Into The 70´s
(Crusher)


Stockholmsgruppen The Maharajas ger med “Sucked Into The 70´s” ut sin andra Ep för det oberoende Göteborgsbolaget Crusher Records. På deras första, “Weekend Sparks” (2006), återfinns den stämningsfulla “(Take A) Look At Yourself”, där gruppen låter som det bästa från tiden då den brittiska beatmusiken förvandlade sig själv från rhythm & blues till psykedelia, sent 1966/tidigt -67.

Engelsmännen var under sextiotalet alltid mer mån om sången, och framför allt stämsången, än de amerikanska banden. Jag blir knäsvag när kören kommer in i refrängen med “Take a look at youself. Do you like what you see...” och det är ett tuffare producerat Zombies jag tänker på.

På “Sucked Into The 70´s” har Maharajas lämnat sextiotalet bakom sig och tagit steget in, eller snarare med “Bing (And Now You´re Hypnotized)” sparkat in dörren, på den engelska sjuttiotalspuben. Och de gör det som om de aldrig gjort annat än lyssnat på den breda genre som kallas pubrock.

I den suveräna poplåten “Stickers And Pins” rycker Maharajas instrumenten från pubrockikonerna Brinsley Schwarz och tar över scenen helt. Så här bra sånger skrev Nick Lowe och Ian Gomm när de var unga och hungriga. Det är en ren njutning att höra den pådrivande basen, det rena gitarrljudet, Mathias Liljas röst och återigen är det den snygga kör- och stämsången som exakt talar om när och var vi befinner oss.

Om den för tidigt bortgångne Lee Brilleaux kunde höra den rytmiska kompgitarren i “Down At The Pub” skulle han känna lukten av fish ´n´chips, önska sig en pint ale så generöst tappad att endast ytspänningen håller den kvar i glaset och se bilden av fyra frusna doktorer nere på en blåsig pir.

Med en ylande vind och het behandling visar Mathias Lilja, Jens Lindberg, Ulf Guttormsson och Ricard Harryson med “Someone Looking Like You” att pubrocken aldrig dog. Den har bara vilat och väntat på att någon skall ta den vidare och jag kan inte tänka mig några bättre lämpade än svenska The Maharajas.

Ge oss för guds skull ett helt album med lika vitalt material som det som finns på “Sucked Into The 70´s”. Vi är många som har väntat länge och vi behöver det.http://www.crusherrecords.com/

http://www.youtube.com/watch?v=mlCvb6Ckk1Y

2 kommentarer:

  1. Hans Schönning23 oktober 2010 11:17

    Svårt att motstå en sådan recension, så det blev att skicka iväg en beställning på Ep`n.

    SvaraRadera
  2. Tack.
    Det bästa betyg man kan få är att någon vill köpa det man skriver om. Jag tror inte du kommer att bli besviken.

    SvaraRadera

Bloggintresserade