onsdag 8 september 201035 YEARS!!! BEAR FAMILY RECORDS
(Bear Family)


En björn kommer man aldrig undan. Den är snabb, klättrar i träd och är en bra simmare. Dåliga bärår bör man därför, i alla fall norr om Dalälven, passa sig för skogen. Oavsett tillgången på bär är storkonsumenter av musik och skivor alltid jagad av stereodjungelns giganter och den farligaste av dessa är onekligen det tyska skivbolaget Bear Family. När bolaget fått upp vittringen på en skivköpare - och speciellt de med intresse för amerikansk rotmusik, såsom country, rockabilly, rock´n´roll, rhythm & blues, soul, blues... - så är vederbörande fångad, slukad och slutligen pank.

Björnen kan lukta sig till mat på avsevärda avstånd. Inte ens nergrävda läckerheter undgår dess välutvecklade nos. Och på samma sätt förhåller det sig med Bear Family. Finns det en intressant inspelning bortglömd eller undangömd någonstans så hamnar den, förr eller senare, i någon av bolagets gedigna boxar.

För den oinvigde som eventuellt slås av tanken att först nu börja samla Bear Familyutgåvor finns bara en rekommendation. Glöm det. Tänk inte ens tanken, så till vida du inte är förmögen. Eller alternativt har en normal inkomst och är beredd att leva ensam. Ingen respektive lär acceptera att en så stor del av familjens inkomster hamnar i dina skivhyllor.

Det finns idag totalt (med reservation för någon felräkning) 1872 Bear Familyobjekt, fördelat på 411 Lp-utgåvor (bildskivorna inräknat), 1395 Cd-utgåvor, 44 DVD-utgåvor samt 22 böcker. Av dessa är 14 Lp- och 302 Cd-boxar. De flesta bestående av mellan fyra till tio Lp- respektive Cd:n, men Cd-boxar innehållande fler än tio och ända upp till sexton Cd-skivor är ingen ovanlighet. Det mest extrema exemplet är ändå “GESCHICHTE DER POPMUSIK - Die Radio Bremen-Sendereihe ‘Roll Over Beethoven’”, vilket är en radioserie om popmusikens historia på femtiotvå (52!) Cd:n med tillhörande 324-sidig bok i Lp-storlek. Den kan bli din för femhundranitton euro. Smakar det så kostar det. Inget annat bolag kan erbjuda något liknande.

Min första Bear Familykontakt - och även box - fick jag 1987 då bolaget släppte 5-Lp-boxen “Kitty Wells - The Golden Years (1949-1957)”. Jag hade något år innan förälskat mig i Kitty Wells och hennes Lp “Dust On The Bible” (1959) och sökte med ljus och lykta efter mer. Det finns ett ordspråk som lyder: När nöden är som störst är hjälpen som närmast. Hur rätt är det inte när man verkligen vill höra allt av en nyupptäckt artist och plötsligt hittar en box med dennes kompletta inspelningar samt en välskriven bio- och diskografi. Någon som känner igen sig?

Bear Familj fyller trettiofem år och firar med Jubileumspaketet “35 Years!!! Bear Family Records”. För att hylla bolaget har nästan sjuttio artister inbjudits att för ändamålet skriva en sång med björnen som tema. De flesta av dem ger i vanliga fall inte ens ut skivor på bolaget, men alla har det gemensamt, att de med lätthet kan plocka fram sina egna favoriter ur Bear Familys digra katalog. I den medföljande 208-sidiga boken - naturligtvis i Lp-storlek - finns alla dess utgåvor, från 1975 fram till dags dato, presenterade med foto och katalognummer.

Och priset är löjligt lågt. För 15 euro får man tre skivor fullmatade med musik som inte kommer att finnas tillgänglig någon annan stans. Stilar som country och rock´n´roll är självklara och är också det man förväntar sig att merparten av bidragen skall bestå av. Men även en yngre ljudbild finns representerad och personligen är jag både överraskad och faktiskt mest imponerad av de artister jag inte alls hade förväntat mig att hitta här. Att några av dessa är svenskar är extra trevligt och förhoppningsvis kan de möta både en ny och delvis åldersmässigt annan publik.

Fatboy - med den enastående sångaren Thomas Pareigis, tar oss i “Bear Moon” med ut i mörkret för att studera månen. Ödesmättade gitarrer och ett stabilt komp som svänger lika grundligt som första upplagan av Gene Vincents kompgrupp The Blue Caps. Och nu är bara en månad kvar tills vi får en uppföljare på deras enastående “In My Bones” (2008).

Sveriges svar på sextiotalets The Creations och The Easybeats, skånska The Men, skickar med “The Spiderbear” iväg ett instrumentalt fyrverkeri på drygt en minut, bestående av tunga trummor, slamrig tamburin, handklappningar och munspel.

Längst bort från den gängse bilden av Bear Family ställer sig Robert Johnson & The Punchdrunks med “Don´t Touch That Bear Or I´ll Mangle You”. Med österländskt influerad intrumentell psykedelia manglar gruppen lyssnarna, oavsett om vi rör björnen eller inte. En varning som gör Robert Johnsons bidrag till boxens mest intressanta.

Den som gillar powerpop hittar i Satorgitarristen Kent Norbergs “The Last Polar Bear” en pärla. Trots den sorgmodiga texten om global uppvärmning och de ödesdigra konsekvenserna för jordens isbjörnar är sången en riktig skönhet. Norberg blandar med säker hand Big Star med The Smithereens och lägger in snygga 10CC-stämmor. Om Robert Johnson gjort det mest intressant bidraget, så har Norberg definitivt gjort den snyggaste pop jag hört på länge. Körstämmorna är så smakfulla att jag saknar ord.

Förutom ovanstående fyra bidrag - som var och en är värda ett inköp - så finns ytterligare flera starka skäl att slänga in en beställning på “35 Years!!! Bear Family Records”. Eller vad sägs om den här bloggens hjälte, Pat Todd, som med sina Rankoutsiders alltid får mig att skratta - “Bear In Mind” är inget undantag. Eller som Sveriges största Pat Toddfanatiker - han lär ha lokaliserats till Göteborgstrakten - utropade när “Holdin' Onto Trouble's Hand” kom 2008: “Fyy faaan va´bra!!!”. Det är bara att hålla med. Kan ingen ta karln till Sverige?

Med risk att trötta ut er måste jag ändå nämna Mike Sanchez “The Bear”, Spampinato Bros “A Bear Is A Bear Is A Bear”, Tom Stevens “Bear In The Woods”, Jim Diamond “Bear Family”, Velvetone “Fuzzy Brown”, Hank Shizzoe “Beware Of The Bear”, Freddie Steady Krc “Like A Bear Loves Honey”, The Goo Men “The Bear”, Tim Lee 3 “Ursa Major (Airships) och Charlie Pickett & The Mothers of Propriety “What I Like About Miami”.

Det finns inga ursäkter att inte köpa “35 Years!!! Bear Family Records”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade