måndag 20 september 2010


A ROCKET IN MY POCKET
The Soundtrack To
THE HIPSTER´S GUIDE TO ROCKABILLY MUSIC

(ACE)

När författaren, journalisten och musikern Max Décharné av ACE Records fick en förfrågan om han, för skivbolagets räkning, ville sammanställa ett soundtrack till sin bok “The Hipster´s Guide To Rockabilly Music”, så var han inte sen att tacka ja.

Resultatet visar att Décharné är precis rätt person att, för en ny, ung och musikintresserad generation, åter lyfta fram rockabillymusiken som en av rock- och populärmusikens allra mest vitala, adrenalinpumpande och revolutionerande musikstilar.

Aldrig kunde väl Elvis Presley, Scotty Moore och Bill Black ana, att det som började mer eller mindre som en lek under en kafferast en natt i studion sommaren 1954, skulle dra till sig en sådan otrolig mängd gapande, skrikande och respektlösa slynglar.

Trots sin relativt korta storhetstid under mitten på femtiotalet så har rockabilly ändå aldrig upphört att intressera nya lyssnare och skivsamlare, som söker mer extrema uttryck än de strömlinjeformade produkter som är inspelade för att passa så många som möjligt. Den befriande gör-det-självinställningen som punken släppte loss under sjuttiotalet gav då nybildade, oberoende etiketter som Chiswick och ACE i uppdrag att åter presentera rockmusik i sin mest enkla, energiska och nakna form, baserad ursprungligen på just rockabilly.

Och “A Rocket In My Pocket” visar upp genren från sin absolut bästa sida. Med säker fingertoppskänsla blandas respektingivande namn och kompositioner som Elvis - “Mystery Train”, Carl Perkins - “Put Your Cat Clothes On”, Ronnie Self - Bop-A-Lena och Johnny Burnette & His Rock´n´Roll Trio - “The Train Kept A-Rollin´” med mindre kända gaphalsar som Gene Maltais, Allen Page, Bob Doss, Mel Robbins och Don Cole.

Det hickas, frustas och stönas och var och varannan sjunger som om de har en het potatis i munnen. Det finns helt enkelt inget övrigt att önska, för det är så här det låter när det är som allra, allra bäst.

http://www.youtube.com/watch?v=2m7ka9Z1bSc&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=FIPXdL2tpQk
http://www.youtube.com/watch?v=2hkU6IULCmg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade