söndag 6 juni 2010


JOHN PAUL KEITH & THE ONE FOUR FIVES
Spills And Thrills
(Big Legal Mess Records)


Enligt John Paul Keith & the One Four Fives hemsida är frontfiguren John Paul Keith uppvuxen strax utanför Knoxville, son till en lastbilschaffis och som barn medlem av kyrkokören. När han var tio år kom fadern hem med en akustisk gitarr och ett exemplar av Chuck Berrys Golden Hits, vilka han lämnade över till sonen. Innan dess hade sonen bara lyssnat på countrymusik och gospel. Är det en scen som är hämtad ur femtio- eller sextiotalet?

Nej, året var cirka 1990 och det låter som om John Paul Keith arbetar på att skapa sig en fräck image. Ända tills man lägger “Spills And Thrills” i spelare och ut väller en så äkta och naturlig rock´n´roll, att man måste gå via tidiga The Blasters - och på vägen passera Johnny Thunders “So Alone” - ända tillbaka till femtiotalet och Ricky Nelsons inspelning av “Lonesome Town” för att hitta samma avspända attityd och känsla.

Efter bara en spelning av “She´ll Dance To Anything” - där bandet helt fräckt snott riffet från Gary U.S. Bonds “New Orleans” - så är jag beredd att acceptera vilken historieskrivning som John Paul Keith än ger mig. Och den enda bild jag får på näthinnan är pojken på bron i banjoduellen från filmen “Den Sista Färden”. Naturbegåvningar finns inom alla genrer och John Paul Keith ovanliga talang är förutbestämd för rock´n´roll.

Övning ger färdighet och allt är enkelt när man väl kan det, men den färdighet och enkelhet som John Paul Keith & The One Four Fives besitter går inte att öva in. Den är medfödd!

http://www.youtube.com/watch?v=UU5no0XZDWk&feature=related

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade