söndag 22 augusti 2010

I min Jukebox


THE RENEGADES
I Was There
(Scandia)


Konkurrensen mellan de engelska banden på hemmaplan var i mitten på sextiotalet mördande. Mängder av dessa grupper reste till Tyskland och genomgick där mandomsprovet att mot dålig betalning spela åtta timmar per natt, sju dagar i veckan.

Andra musiker drog lite längre norr ut för att överleva. Några lyckades bättre än andra. Johnny Vallons & The Deejays - senare bara The Deejays - kom till Sverige 1963 som utbytesband för att svenska Spotnicks skulle få turnera i England. The Red Squares erövrade Danmark med sin stämsång och Birminghamgruppen The Renegades tog Finland med storm.

Medlemmarna i Renegades, Kim Brown - kompgitarr och sång, Denys Gibson - sologitarr, Ian Mallett - bas och Graham Johnson - trummor, var uppvuxna med The Shadows instrumentalmusik och amerikansk rock´n´roll. Instrumentalmusiken kastade man åt sidan när beatmusiken 1963/-64 erövrade England, Europa och USA, men femtiotalets rock´n´roll lämnade gruppen aldrig riktigt.

Förmodligen var Renegades övertygade om att ingen kände till Vince Taylor när de kom till Finland 1964. Hur skall man annars förklara att gruppen så fräckt stal - d v s skrev sig själva som kompositörer - Taylors idag mest kända inspelning. Engelsmannen Vince Taylor skrev och spelade in “Brand New Cadillac” redan 1959, men hur märkligt det än kan låta så blev det ingen hit i England. Taylor emigrerade 1961 till Frankrike och erhöll där helgonstatus bland franska rock´n´rollfans.

Renegades fick en megahit i Finland med sin, något omarrangerade, version av “Cadillac” och det var deras förtjänst att svenska The Hep Stars kom över låten, som här hemma bara skulle komma att förknippas med dem.

Första svenska grupp att spela in “Cadillac” var ändå inte Hep Stars. Från Huddinge kom The Shamrocks som i skiftet 1964/-65 fick möjlighet att turnera i Finland tillsammans med Renegades. De båda banden kom bra överens och bytte sånger med varandra.

Av Renegades fick Shamrocks “Things Will Turn Out Right Tomorrow” och “Cadillac”, som medlemmarna i Renegades måste ha presenterat som sin egen. Av Shamrocks fick Renegades “If I Had Someone To Dream Of”, “And I Need You” och “I Was There”. Alla tre skrivna av Shamrocks gitarrist och sångare Jimmy Lindskog.

Jimmy Lindskog, vars egentliga namn är Nils Lindskog, började sin musikaliska bana som sångare och gitarrist i Jimmy Dee & The Frazers, men värvades till Shamrocks 1964. Lindskog stannade i Shamrocks i cirka ett år och skrev bland annat båda sidorna på gruppens debutsingel, “We Gonna Make It / A Lonely Man”.

Av de sånger Lindskog skrev och som spelades in av Shamrocks eller Renegades så intar “I Was There” en absolut särställning. Ja, inte bara i Renegades - Shamrocks spelade aldrig in den - repertoar, utan ”I Was There” är en av de bästa beatballader som överhuvudtaget pressats i vinyl.

Att Renegades kunde förvandla och göra underverk med andras sånger vittnar deras inspelning av Bill Haley & The Comets - jag utgår från att de i först hand hade hört Haleys version - burleskt jazziga, western swingäventyr “Thirteen Women (And Only One Man In Town)” från 1954. Renegades dränker “Thirteen Women” med en skrikig orgel och fuzzbox som gör tolkningen till ett utmärkt exemplen på det som långt senare skulle komma att kallas freakbeat.

Hur Shamrocks gjorde “I Was There” vet vi inte. Men, det går inte att komma från att Kim Brown sjunger Lindskogs våldsamma svartsjukedrama med en så suggestiv, nästan hypnotisk, framtoning som får en att tro att han verkligen upplevt texten själv. Som om det vore han och inte Jimmy Lindskog som skrivit text och musik. Bakom Kim Brown är Renegades fullständigt lysande. Sologitarristen Denys Gibsons smakfullt lätt distade gitarr ackompanjerar Browns röst perfekt, Graham Johnsons lätta hi-hatslag och Ian Malletts snyggt klättrande och melodiska basgångar är själva hjärtrytmen i sången.

När Lindskog hoppade av Shamrocks, för att få mer tid för sin familj, så gick sextiotalet uppenbarligen miste om en verklig låtskrivartalang.

Behöver jag upprepa att “I Was There” från 1965 års självbetitlade Lp med The Renegades är en av de bästa beatballader som över huvudtaget pressats i vinyl.

Fotnot. Den som inte vill lägga ut en förmögenhet på Lp:n “The Renegades”, kan lugnt invänta Norton Records kommande singel med gruppen, där ena sidan blir “I Was There”. Miriam Linna och Billy Miller har nyligen, tillsammans med A-Bones, varit i Finland och träffat Kim Brown. Rättigheterna lär vara inhandlade och därmed kommer mästerverket åter att vara tillgängligt. Det förtjänar Renegades, Shamrocks och framför allt Nils ”Jimmy” Lindskog som antagligen gick miste om en framgångsrik kompositörskarriär.5 kommentarer:

 1. Hej,

  Intressant läsning. Vad vet du om begreppet "utbytesband"? Hur fungerade egentligen det?

  Mvh Bengt

  SvaraRadera
 2. Engelska musikers fackförening var på 60-talet stenhård med att om utländska band skulle få turnéra i England, så skulle ett engelsk band få spelningar i det bandets hemland.

  SvaraRadera
 3. https://www.youtube.com/watch?v=0PswIRvkFDI

  SvaraRadera
 4. Tackar, naturligtvis måste mästerverket kunna höras.

  SvaraRadera
 5. Kommer ihåg Frazers från Vingåker då jag bodde där då även Nisses brorsa var med i bandet.Tror dom var förband till Jerry Williams show i Vingåker hösten 1962 som jag minns det.Asbra förstås!

  SvaraRadera

Bloggintresserade