fredag 1 oktober 2010


TYLA GANG
Rewired (Whaleback - Vin De Boogie)
(Jungle)


Tyla Gang var en av Sean Tylas tre gruppkonstellationer. Ducks Deluxe och The Force spelade engelsk pubrock, medan Tyla Gang med sina något fetare produktioner hade mer dragning åt allmänrock.

Två album - “Yachtless” (1977) och “Moonproof” (1978) - hann Tyla Gang med. Båda utgivna på amerikanska Beserkley och rejäla ekonomiska fiaskon för bolaget. Mitt under arbetet med det som skulle bli gruppens tredje Lp kallades Sean Tyla över till USA för samtal med Beserkley grundare Matthew Kaufman.

“Inspelningarna kommer att avbrytas. Vi gillar dig, men dina musiker är för dåliga. Det låter helt enkelt skit” förklarade Kaufman. Tyla försvarade sig med att i Tyskland och Frankrike tyckte man om gruppens opolerade sound. “Det är möjligt” svarade Kaufman, “men i USA går det inte att sälja”.
Veckors arbete i Polydors studio i London raderades och av Tyla Gangs tredje Lp fanns bara minnet kvar. Trodde man, ända tills gitarristen Bruce Irvine nyligen hittade de kassettkopior han regelbundet låtit göra medan inspelningen pågick.

Med hjälp av modern studioteknik har Irvine gjort nya mastertejper av kassetterna och idag finns de åtta ofullbordade Tyla Ganglåtarna utgivna , som en del av en dubbel-cd, under namnet “Rewired” med underrubriken “Whaleback”.

Med undantag av en genomgående replokalskänsla så är ljudet förvånansvärt bra. Det är inga problem att få en relativt god uppfattning om hur slutresultatet skulle ha kommit att låta om man fått fortsätta ända fram.


Berikad av rockmusikens traditioner och oberoende av trender visar Sean Tyla med Tyla Gang - vid sidan av Pretenders och Dire Straits - hur tidsperiodens klassiska rock lät när den lät som bäst, både beträffande låtmaterial och utförande. Den som vill ha ren pubrock får leta någon annanstans.

Lyssna inte på Matthew Kaufman. Oavsett om det var Ducks Deluxe, Tyla Gang eller Force så var Tylas medmusiker alltid förstklassiga. Och det kanske allra viktigaste, det är aldrig Sean Tyla med kompmusiker. Trots att han står för materialet och har en av rockmusikens snyggaste röster så låter alla hans grupper som kollektiva ansträngningar. Utan att för en sekund förlora något av sin egen auktoritet, lämnar han generöst plats åt övriga musiker och ger lyssnaren en känsla av att ingen del kan bytas ut.

Förutom den nyupptäckta tredje Lp:n finns på “Rewired” åtta outgivna inspelningar gjorda för BBC 1977 och 1978. Låtarna är mestadels hämtade från gruppens två album. En bonus-cd under namnet “Vin De Boogie” medföljer också och består av en liveinspelning gjord i Frankrike i april 1977.

Sean Tyla verkar beslutsam att försöka ta igen nästan tjugofem års bortavaro. Idag håller han igång både Ducks Deluxe och Tyla Gang och ger ut skivor med såväl nytt som gammalt material. Den som besöker hans konserter kan där, redan nu, köpa hans självbiografi “Jumpin´ In The Fire” som officiellt släpps först den 20 oktober.

Sean Tyla är tillbaka. Förhoppningsvis för att stanna.

http://www.youtube.com/watch?v=msRxk7IKaDI&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=rVW29r5lVSU

2 kommentarer:

 1. Hans Schönning1 oktober 2010 18:07

  Dina foton är tagna den 29: sept på Café Agust i Karlstad, eller? Bra konsert men lite ringrostiga, blir nog ännu bättre under turnén.

  SvaraRadera
 2. Ja, det stämmer.
  Början på första set var trevande, men efter pausen tog det sig ordentligt.
  Funderar på att åka till Stockholm och Akkurat 10.10.10. Bandet borde ha jobbat sig varma då.

  SvaraRadera

Bloggintresserade