lördag 11 december 2010Cuff The Duke
Way Down Here
(Noble Recording Co.)


Den kanadensiska gruppen Cuff The Duke är återhållsam med sina skivsläpp. Debuten “Life Stories for Minimum Wage” kom redan 2002. Den självbetitlade tvåan släpptes 2005 och trean “Sidelines In the City” 2007. Och så då deras senast, “Way Down Here” (2009), som är gruppens fjärde och också dess minst experimentella skiva.

Cuff The Duke består av fyra begåvade musiker som inte räds att blanda stilar som normalt inte kopplas samman. På de tre första skivorna drog sig inte bandet för oväntade, halsbrytande stilbyten på ett sätt som ingen annan tidigare hade gjort det. Man levererade den ena överraskningen efter den andra och mixade folk- och countrymusik med progressiv, symfonisk rock. Ibland lät de som ett ledset Samla Mammas Manna och ibland som om någon av Keith Emersons grupper - Nice eller Emerson, Lake & Palmer - gått vilse och förlorat sig i den amerikanska folkmusiken.

Det låter förskräckligt och borde kanske vara det, men det är inte det. Istället skapas en balanserad, spännande musik som gör Cuff The Duke helt unika. Förutsättningen för att göra det här bra är att vara ung och nyfiken. Att kunna förhålla sig till både progressiv rock och country utan skygglappar och förblindande förutfattade meningar. Att kunna ta det bästa från varje genre och använda det efter eget huvud. Just däri ligger gruppens styrka.

Att “Way Down Here” är Cuff The Dukes minst experimentella skiva betyder inte att musiken saknar överraskningar eller har blivit slätstruken. Nej, istället har musiken blivit mer homogen och de olika stilarna är nu helt integrerade i gruppen. Framför allt är “Way Down Here” rakt igenom behagligt vacker.

Och hur skall en åldrad monogam kunna motstå en textrad som: “The simple things in life like love we take for granted dear. But growing old with you my love is something I don´t fear.”

http://www.youtube.com/watch?v=H9sjJjCa--w
http://www.youtube.com/watch?v=gAUTO7GEIT4

2 kommentarer:

  1. Jag skickar väl efter ett ex av CtD då, om den ska vara så bra...

    SvaraRadera
  2. Jag har alla deras skivor och är oerhört förtjust i gruppen.

    SvaraRadera

Bloggintresserade