fredag 30 december 2011


BÄST 2011...
...betyder nödvändigtvis inte att inspelningar eller utgivningsår ens är i närheten av 2011. Det är kort och gott bara bra musik som jag upptäckt eller återupptäckt under året.


ACADIAN ALL STAR SPECIAL
The Pioneering Cajun Recordings of J.D. Miller
(Bear Family)

Det tog cajunkännaren Lyle Ferbrache åtskilliga år att samla ihop den information och alla de inspelningar som ligger till grund för Bear Familyboxen “Acadian All Star Special”. De flesta av skivorna J.D. Miller gav ut på etiketterna Fais-Do-Do och Feature under fyrtio- och femtiotalet är så ovanliga att endast ett fåtal kända exemplar finns kvar. Många är här återutgivna för första gången. För att riktigt förstå hur unikt materialet är, krävs en jämförelse med de inspelningar amerikanen Harry Smith sammanställde under namnet “The Antology of American Folk Musik” för Folkway Records 1952.

HOT KNIVES
Hot Knives
(Grown Up Wrong)

Australiensiska Grown Up Wrong Records har äntligen grävt fram Hot Knives outgivna inspelningar som ryktesvägen retat ens fantasi så länge. Ord som lysande och genialt känns allt för fattiga. Folkrock när den är som bäst.

EDDIE PHILLIPS
Woodstock Daze
(Deliverance Of Sound)

Eddie Phillips har gjort den mest förbluffande återkomsten i skivsammanhang jag hört. Det finns absolut inga gubbaktigt tröttsamma eller spekulativa inslag på “Woodstock Daze”. Tvärtom är det helt igenom ett spännande och alldeles förtjusande album som förenar det bästa ur sextiotalets brittiska freak- och modbeattradition med nittiotalets britpop.

LITTLE RICHARD
Rocks
(Bear Family
)
I en kommentar till min anmälan av den här Richardutgåvan berättar Mickey Juppkonnässören Lasse Kärrbäck hur mycket Little Richard betyder för honom. Han avslutar med orden: “Det finns ingen, och det kommer inte att finnas någon som sjunger som Little Richard, hans röst är som en hel orkester. Läs det sista igen, hur träffsäkert är det inte? Enda felet är att jag inte kommit på det själv. Den som söker både inlevelse och utlevelse hittar det hos Richard och förhoppningsvis kommer Bear Family också att samla och ge ut hans bästa gospel- och soulinspelningar. För visst borde väl “I Don´t Know What You´ve Got, But It´s Got Me (Part1 & 2)” (Vee Jay 698, 1965) finnas utgiven även av världens bästa skivbolag.

BOBBY CHARLES
Bobby Charles, 3-cdbox
(Rhino Handmade)

Ointresserad av allt vad artistlivet hade att erbjuda lutade sig Bobby Charles tillbaka på sin veranda, belägen vid en sjö strax utanför Abbeville, matade sin favoritalligator - Gaboon - och hankade sig fram på royalties från sånger han skrivit. Kontemplativ är det mest adekvata uttrycket för Charles musik och texter. Till ett genomgående lågmält komp sjunger han om så vardagliga företeelser som att ha förmågan att kunna känna glädje eller att få uppleva nya sidor hos sig själv. Bobby Charles hade svårt att se sig själv som en rockstjärna, men om det är något världen verkligen behöver så är det stjärnor av just Bobby Charles sort.

HIT THE HAY Vol. 8
(Sound Asleep Records)

Hur bär han sig åt bolagsdirektören bakom Sound Asleep Records? Jag menar, hur kommer han över all denna fantastiska popmusik som finns förpackad på den senaste volymen av Hit The Hay? Öppningsspåret , “How Would I Know”, är inget mindre än en outgiven skatt med Roy Loney & The Longshots. Trots att Loney inte släppte skivor med gruppen Longshots förrän 1994 års “Full Grown Head”, så skulle den här stilmässigt lika gärna kunna komma från debuten “Out After Dark” 1979, vilket ju är hans bästa skiva.
Duon Brad Jones & Hans Rotenberrys “Buffalo Daughter” är så avväpnande att jag nog inte hört nåt liknande sedan “Torn Apart” från The Spongetones storhetstid i mitten på åttiotalet och Justin & The Cosmics “Right Bell” är popmusik så fantastisk som bara POP kan vara och än så länge har jag bara kommit till spår tre...

THE ROOSTERS
All Of Our Days
(Break-A-Way)

Albumet “All Of Our Days” är ett utomordentligt bra exempel på vad stämsång, tamburin och en Rickenbacker kan åstadkomma. Det krävs en kombination av stora namn som Beau Brummels och Love, årgång 1966, för att komma i närheten av hur bra Roosters lät.

WET BAGS
Down By The Docks
(KenRock)

Det lilla svenska skivbolaget KenRock Records har förstått att inte lägga sig i. Utan förbehåll har man istället låtit Wet Bags - med en blandning av Downliners Sects F.U.2-period, Ramones och Klippanstorheter som kommissarie Roy - första singel förmedla allt det som är spännande med tidlös rock´n´roll. Jag blir fullständigt knäsvag av den vilja och vitalitet som Wet Bags i “Down By The Docks” verkar besitta och utan ansträngning lyckas föra vidare till lyssnaren.

IAN & THE ZODIACS
Wade In The Water
(RPM)

Samlingsskivan “Wade In The Water” är den första i sitt slag för Ian & The Zodiacs och en mycket välkommen utgåva för oss som aldrig kan få nog av det som kännetecknade Liverpools specifika bidrag till rockmusiken - Merseybeat. Det räcker egentligen med att höra gruppen göra Doc Pomus ”Leave It To Me” rättvisa. Makalös fin pop i engelska The Searchers anda.

LEE EMERSON with Marty Robbins
It´s Easy For You To Be Mean
(Bear Family)

Omdömena om personen Lee Emerson varierade stort. Av vissa var han mycket omtyckt för sin trivsamma framtoning, medan andra bara såg en elak djävel som bar knogjärn, käkade piller och ofta var på fyllan. I de outgivna demoinspelningarna från sextio- och sjuttiotalet påminner hans röst en hel del om av den obskyre olycksbrodern Tommy (Ray) Tucker korsad med humoristen J.P. “Big Bopper” Richardson. Låter det konstigt? Då har ni inte hört de febrigt primitiva “Hossy Riding Police”, “Truck Stop Cutie”, “Thirty Blocks Across The City ” eller uppgörelsen med religiöst hyckleri i “Sinner´s Corner”. Och framför allt inte den gripande och bittra “Dreams Always Lie”, vilken är fullt jämförbar med Ronnie Selfs “The Road Keeps Winding” (AMY-68). Ett bättre betyg kan Lee Emerson inte få.

GENE VINCENT
That Be-Bop-A-Lula Cat
Rare & Unreleased Recordings 1963 - 71
(Virginia)

Fick i år äntligen tag på Vincents inspelning av Kris Kristoffersons bakfylleopus “Sunday Morning Coming Down”, inspelad live fyra månader innan han, allt för tidigt, tog ner skylten 1971. Gene Vincent kunde allt om fylla och bakfylla, mer trovärdigt än så här blir det inte

GENE VINCENT
I´m Back And I´m Proud
(RPM)

Det var som countrysångare den åldrande - nåja, han var bara trettiofyra år 1969, men värktabletter och sprit gjorde kroppen dubbelt så gammal, - Gene Vincent var som mest spännande. Att han fortfarande kunde hantera rock´n´roll visste vi ju redan och versionerna av The Drifters “Ruby Baby”, Big Boppers “White Lightnin´”, Bobby Days “Rockin´ Robin” och Hank Ballad & The Midnighters “Sexy Ways” är strålande exempel på att Gene Vincent aldrig någonsin förlorade känslan, närvaron eller utlevelsen i den konstart där han var en av de främsta. Riktigt intressant blir skivan när Gene tar sig an traditionella sånger som “Circle Never Broken”, “Black Letter” och “In The Pines” samt Hank Williams “(I heard that) Lonesome Whistle” och Ernest Tubbs “Rainbow At Midnight”, där framför allt den senare hör till det absolut bästa han spelade in.

SOUTHERN SKYLINE
Candy Love / Country Soul, Rock´n´Roll
(Sound Asleep Records
)
Ett ungt nutida band bosatt i Stockholm, men med hela sin själ vilande någonstans mellan Flying Burrito Brothers gyllene, syndfulla palats och Billy Rileys rastlösa längtan efter Kay. Fullständigt besatta av Jim Fords mix av country, soul, funk och gospel har man, framför näsan på alla andra, snott åt sig två av de kassettsånger som låg på golvet i Fords husvagn i norra Kalifornien. Den ogenerat snaskiga “Candy Love” är som hämtad ur Pamela Des Barres dagbok medan “Country Soul, Rock´n´Roll” är gruppen programförklaring. Jag längtar redan efter deras kommande debutalbum.

THE BITERS
Hang around
(PopTheBalloon)

Singel utgiven 2010, men på min skivtallrik hamnade den någon gång efter årsskiftet. Tipset kom från den kunnige innehavaren av Burmans Musik i Umeå, Stefan Nilsson. Med en korsning mellan powerpop och glamrock fullständigt exploderar “Hang Around” och det är så här det skulle låta om man mixar Heavy Metal Kids med Slade och Smithereens.

GERRY GOFFIN
It Aint Exactly Entertainment Demos & Other Sessions
(Big Pink Music
)
Gerry Goffin skrev musik för de som regelbundet frekventerade barer. Om han varit engelsman hade han med “It Aint Exactly Entertainment” fått en central plats bland de som sneglade på country i den första generationen av sjuttiotalets pubrockare. Jag skulle inte alls bli förvånad om sådana som Nick Lowe, Roger Morris och Ernie Graham spelat sönder sina exemplar av Goffins första soloskiva, “It Aint Exactly Entertainment”.

MICKEY JUPP
Favourites (Recorded At Home)
(Gallery Records)

Inte ens hundratals timmar i den bästa tänkbara studio kan i längden ersätta talang. För mig får Mickey Jupp gärna ge ut kassetter, bara han ger ut något. Han har alltid varit mer än det pubrockens ramar kunnat erbjuda. Mickey Jupp är en kompositör av det slag som befolkade The Brill Building i New York i början på sextiotalet. En Carole King, Doc Pomus, Leiber och Stoller i en och samma person. Plus naturligtvis den ständigt närvarande Chuck Berry.

THE ZAKARY THAKS
Passage To India
(Cicadelic)

Allt, ja jag menar allt, som gruppen spelade in är av absoluta högsta klass. Oavsett om det är en rå fuzzdränkt “Green Crystal Ties”, en Moby Grapeliknande “Mirror Of Yesterday” eller Beatlesharmonier som i “Please”, vilkens gitarrljud borde ha gjort sjuttiotalets Flamin´ Groovies gröna av avund, så är gruppen för originell och alldeles för mycket sig själv för att kunna misslyckas eller, än värre, bli bleka kopior av sina förebilder. För att hitta något jämförbart med den äkthet, glädje och egensinne gruppen förmedlade ligger holländska The Outsiders allra närmast. Precis som Wally Tax och hans kollegor var Zakary Thaks oförställda och sanna rakt igenom.

THE RENEGADES
Cadillac / I Was There
Thirteen Women / Can´t You See
(Norton
)
Så lyfts The Renegades äntligen fram ur den brittiska beatmusikens obskyra tillvaro. Gruppen, som under ett par år i mitten på sextiotalet turnerade och skördade megaframgångar i Finland, hade en unik förmåga att förena femtiotalets rock´n´roll med sextiotalets beatmusik. Att Renegades kunde förvandla och
göra underverk med andras sånger vittnar deras inspelning av Bill Haley & The Comets - jag utgår från att de i första hand hade hört Haleys version - burleskt jazziga, western-swingäventyr “Thirteen Women (And Only One Man In Town)” från 1954. Renegades dränker “Thirteen Women” med en skrikig orgel och fuzzbox som gör tolkningen till ett utmärkt exemplen på det som långt senare skulle komma att kallas freakbeat. Av de sånger Jimmy Lindskog - då gitarrist och sångare i svenska The Shamrocks - skrev så intar “I Was There” en absolut särställning. Ja, inte bara i Renegades repertoar, utan “I Was There” är en av de bästa beatballader som överhuvudtaget pressats i vinyl.

THE DECEMBERISTS
The King Is Dead
(Rough Trade)

Det tog lång tid för mig att komma förbi de två inledande låtarna “Don´t Carry It All” och “Calamity Song”. I förhållande till dessa tyckte jag länge att resten sjönk ihop som en misslyckad sufflé. Trägen vinner lyckligtvis ibland och det finns numer dagar då jag låter hela “The King Is Dead” gå på ständig repris. Gruppen får å andra sidan skylla sig själv. Det är rena vansinnet att placera något så snyggt som “Calamity Song” redan som andraspår. Barracudas skulle med lätthet ha kunna klämt in den här skönheten direkt efter “World Turned Upside Down” på “Endeavour To Persevere”.

THE DEEP DARK WOODS
Winter Hours
(Black hen Music)

Kanada åh Kanada, detta stora land som gett oss så mycket bra musik. Artister som Carolyn Mark och Cuff The Duke har tidigare totalt slagit undan fötterna på mig, och så nu The Deep Dark Woods. En alldeles nyfunnen källa till glädje och jag är medveten om att “Winter Hours” är gruppens tredje album, utgiven 2009, men det är ännu så länge det enda jag har. Det finns två gjorda innan och ytterligare ett från i år, vilka genast skall beställas och förhoppningsvis finnas med på 2012 år bästa musikupplevelse.

THE LEAVES
All The Good That´s Happening
(Grape Fruit)

Att det redan var över för The Leaves när “All The Good Things That´s Happening” släpptes 1967 är uppenbart. Borta var framgången efter “Hey Joe” från sommaren innan och den här skivan skulle inte ha varit med på årets lista över bästa musikupplevelser om det inte vore för “Flashback (The Rhythm Thing). Ett behagligt stycke improvisationsskrammel som ensam motiverar ett inköp.



LÄS- OCH SEVÄRT

LIVET
Keith Richards
(Norstedts Förlag
)
I sin biografi “Stone Alone” talar Bill Wyman om när och var, medan Keith Richards i “Livet” berättar varför. Där Wyman är strikt och formell är Richards passionerad. Bådas biografier behövs för att få en sammansatt bild av fenomenet The Rolling Stones. När Bill Wyman för dagbok och samlar allt - inspelningar, artiklar, recensioner, affischer... - njuter Keith Richards och sätter själva musiken i centrum.

JAG ÄR MED BANDET - En Groupies Bekännelser
Pamela Des Barres
(Poketförlaget)

Efter att i somras ha läst “Just Kids” av Patti Smith behövde jag något för att snabbt komma loss från den tristess som tycks ha genomsyrat fröken Smiths liv. Visst är det en välskriven bok, men så genomgående tråkigt hon verkar ha haft det. Greppade efter Des Barres “Jag är med bandet...” och kände mig genast bättre till mods. Visst finns där en del snaskiga detaljer, men även gripande berättelser som den när hon följde Gram Parsons hem och han blev alldeles tårögd av att lyssna på George Jones. Med skivans omslag i handen förklarade han: “Det här är George Jones, kungen av brustna hjärtan”.

LONELY AVENUE
The Unlikely Life & Times of Doc Pomus
Alex Halberstadt
(Da Capo Press, 2007)

Författaren Alex Halberstadt träffade aldrig Doc Pomus personligen, men väl delar av hans familj och har fått ta del av deras minnen, anteckningar, foton samt Pomus dagböcker. Utifrån det materialet har “Lonely Avenue” blivit en levande och spännande biografi över en av de mest grandiosa kompsitörerna populärmusiken tagit fram. Vila i frid Doc Pomus, jag skall aldrig glömma dig.

SWEDISH BEAT and PSYCH
https://swedishbeat.wordpress.com/
Trots sin korta historia, websidan startade i november 2011, så överraskar Swedish Beat & Psych med att publicera spännande radio eller TV-klipp med svenska 60-tals band som The Lee Kings, Annaabee-Nox, The Mascots och The Friends. Om de sistnämnda och om den psykedeliska Stockholmsklubben Filips finns även hela artiklar skrivna. En seriös sida helt utan kletig och fördummande nostalgi. Jag har höga förväntningar.


L´ANGÉLUS
Konsert Stavanger 28 juli - 30 juli, 2011

L´Angélus skulle torsdag till lördag göra två spelningar per dag och av dessa hade jag förmånen att bevittna fyra. Med en enorm charm, energi och scennärvaro tog man den för varje spelning allt större publiken med storm. Det var med befriande avsaknader av coola attityder och dryga rockposer L´Angélus erövrade publiken. Kombinationen av musikalitet, sväng och ren och skär glädje var ett fullständigt avväpnande koncept och efter varje avslutad spelning längtade man till nästa.
Repertoaren är gigantisk och ur rockärmen plockade man ess som Van Morrisons “Brown Eyed Girl”, The Blasters “Marie Marie” - med Katies suveräna John Lennon/Merseybeat-komp på gitarren - och framför allt den så snyggt arrangerade Beatleslåten “I´ve Just Seen A Face”, vilken var den direkta orsaken till att jag reste till Stavanger. Efter att gång efter gång lyssnat och sett deras drygt en minut korta Youtubeklipp av sången, var jag helt enkelt tvungen att se dem göra den live. Och jag blev inte besviken.

2 kommentarer:

  1. Så kom din lista till slut, har väntat. Intressant läsning. Gott nytt!

    SvaraRadera
  2. Tack och god fortsättning. Det var roligt att höra! Jag väntade till årets sista dag för man vet ju aldrig, det kan ju dyka upp något oemotståndligt. Någon ny singel från något ungt lovande svenskt band t ex.

    SvaraRadera

Bloggintresserade