söndag 26 februari 2012


HULTSFREED HAYRIDE
10 Years of Wild Savage Rock´n´Roll
(Bear Family)


De flesta, inklusive jag själv, tänker antagligen på den kända megafestivalen när ortnamnet Hultsfred kommer på tal. I bakgrunden har vänner av rockabilly och rock´n´roll - och då menar jag det begreppet avsåg från början och inte något urvattnat allmängods - från hela Europa roat sig ostörda på den lilla Smålandsorten.

I sommar firar Hultsfreed Hayride, som arrangemanget kallar sig, tioårsjubileum och nu har man inte för avsikt att bara finnas i bakgrunden längre. Sponsrade av det tyska skivbolaget Bear Family ger man ut den suveräna samlingen “HULTSFREED HAYRIDE - 10 Years of Wild Savage Rock´n´Roll”, innehållandes musik av band som under åren gästspelat på evenemanget.

Det finns inte ett svagt spår på den här skivan, utan samtliga drygt tjugo grupper representerar det absolut bästa inom sina respektive genrer och förutom rock´n´roll och rockabilly finns här också rhythm & blues, western swing och surfinstrumentaler.

Eftersom kvaliteten är genomgående hög känns det egentligen fel att plocka ut enstaka exempel, men för att fresta era musikaliska smaklökar måste jag ändå nämna att The Dragtones “Insane” är verkligt skruvad garagerock och Omar Romeros “I´m Gone” är som en galen tolkning av The Plimsouls “Zero Hour” i rockabillytappning. Att både The Barbwires instrumentala “La Caja Del Muerto”, med sylvassa gitarrer och ödesmättade stråkar, och de likaledes instrumentala Los Plantronics och deras, med mariachitrumpeter utsmyckade, “Bobby Peru” borde kunna ge Quentin Tarantino uppslag till ett nytt filmmanus.

Så slutligen skivans absoluta kronjuvel, den fullständigt oemotståndliga “Ain´t It A Shame” med The Domestic Bumblebees. Lead Bellys enkla och svängiga original maximeras av gruppen med en skicklig- och samspelthet man knappt trodde var möjlig idag. I botten en djävulskt svängig trummis - virvelkaggen låter fantastisk - och en slap bass som gör allt rätt, ovanpå det en gitarrist och pianist som vet hur rock´n´roll skall spelas och längst fram en gaphals.
http://www.youtube.com/watch?v=hdI7olmq83A

Herregud, det låter så enkelt, men försök själva! Med “HULTSFREED HAYRIDE - 10 Years of Wild Savage Rock´n´Roll” får ni åtminstone veta hur det skall låta.

http://www.youtube.com/watch?v=dCS0w9RLDfA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade