tisdag 19 mars 2013


PHOEBUS BEAT CLAN
Reincarnation Of The Circle Melts The Wheel
(De:Nihil)

Det var den fräcka Joe McDonald-looken på omslaget som gjorde mig nyfiken. Men, där slutar också de direkta likheterna med Country Joe & The Fish. Möjligtvis kan man säga att deras suveräna debut, med den lysande titeln “Electric Music For Mind And Body” från 1967, är källan till Phoebus Beat Clans hårt pulserande psykedelia.

Öppningsspåret “Angler Fish Mishap” har en så påträngande Nuggetskänsla att det är svårt att tidsmässigt frigöra sig från alla de fantastiska grupper som finns representerade i första Nuggetsboxen (Rhino Records 1998). Den som enbart innehåller amerikanska garagegrupper och vars undertitel är “Original Artyfacts From The First Psychedelic Era 1965-1968”.

Om jag inte visste att Phoebus Beat Clan vore en svensk grupp och att “Angler Fish Mishap” är inspelad 2012, skulle jag med lätthet kunna ha felplacerat den på New York-gruppen Blues Magoos andra och klart bästa album, “Electric Comic Book” (Mercury, 1967).

De övriga tre spåren på ep:n “Reincarnation Of The Circle Melts The Wheel” är inte lika omedelbara, utan mer blytung psykedelia som känns som gruppens helt egen skapelse. Med starka melodiösa inslag blir den kompromisslösa “Midnight Lamb Stalker” spännande på ett sätt man idag sällan får uppleva.

Jag ser fram emot ett helt album med gruppen.

http://soundcloud.com/denihilrecords/phoebus-beat-clan-angler-fish

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade