tisdag 30 september 2014

Paul CollinsPAUL COLLINS
Feel The Noise
(Alive Records, Natural Sound)


För att bli riktigt bra på ett musikaliskt uttryck, och då menar jag helt outstanding, måste man naturligtvis verkligen älska det man gör. Och ingen verkar älska POP mer än vad amerikanen Paul Collins gör. Jo förresten, det skulle i så fall vara Per Gessle då. Det Collins och Gessle har gemensamt är att de båda så konsekvent uttrycker sin kärlek till popmusikens (skenbara) enkelhet. Ingen av dem ber heller om ursäkt för sig, istället lyfter de alltid fram popmusikens förtjänster och svårigheter.

Trots att Paul Collins tidsmässigt idag har kortare tid fram till pensionen än tillbaka till sjuttiotalets medverkan i powerpoptrion The Nerves och åttiotalets likaledes powerpoppiga The Beat och Paul Collins´ Beat, skriver och framför han fortfarande popmusik med samma ungdomliga fräschör och energi som då han gav oss "Rock´n´roll Girl"(1), "Crying Won´t Help"(2), "All Over The World"(3), "Good Times"(4) och den fullständigt oemotståndliga "Working On A Good Thing"(4), vilken är ett pulserande och rytmiskt mästerverk som med melodiös precision och noggrannhet greppar popmusikens svårfångade magi.

Och "Feel The Noise" fullständigt exploderar av Collins karaktäristiskt magiska popmusik. Influenser från Buddy Holly, Beatles och Flamin' Groovies ställs mot lager på lager av fräcka gitarrer och behagliga stäm- och körarrangemang. Inte ens Nick Lowe skriver så här smart och snygg popmusik längre.

För ett kort ögonblick tyckte jag faktiskt att namnet på skivbolaget var SoundAsleep Records istället för Alive Records. Det är ju nästan bara hos det lilla Varabolaget man annars hittar powerpop av den här kalibern.

Fotnot. Sångerna nämnda ovan kommer från följande album:
1. THE BEAT ”The Beat” (CBS-79)
2. PAUL COLLINS´ BEAT ”The Kids Are The Same” (CBS-82)
3. THE BEAT ”To Beat Or Not To Beat” (Passport Rec.-83)
4. PAUL COLLINS´ BEAT ”Long Time Gone” (Closer Rec. -85)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade