onsdag 26 november 2014

BloodhoundsTHE BLOODHOUNDS
Let Loose!
(Alive Naturalsound Records)


Los Angelesgruppen Bloodhounds har beskrivits som en nutida version av tidiga Rolling Stones och jämförts med Yardbirds. Varken eller, enligt min uppfattning, trots att Bloodhounds säkert uppskattar båda dessa grupper.

Det är istället till San Diego-gruppen Crawdaddys associationerna leder när jag lyssnar på "Let Loose!". Nästan ingen annan skiva betydde mer för mig 1979 än deras suveräna debutalbum "Crawdaddy Express", utgiven av Voxx Records. Att då äntligen få höra en ung grupp med en så genomtänkt, och så väl framförd, repertoar som hämtade kraft ur sextiotalets beat boom var en svindlande upplevelse.

Idag, trettiofem år efter "Crawdaddy Express", är det inte längre ovanligt att låta sig inspireras av musik vars ursprung finns att hitta hos grupper som Pretty Things, Downliners Sect och Kinks. Men precis som Crawdaddys hade då, har Bloodhounds tillräckligt med integritet för att inte fastna i nostalgins osunda träsk.

Liksom den unga irländska gruppen Strypes på förra årets "Snapshot" gör sin variant av Dr Feelgoods pubrock, gör Bloodhounds på "Let Loose!" brittisk rhythm & blues utifrån sina egna upplevelser av den. Och det är så det skall vara, för vem är intresserad av kopior. För många år sedan - aldrig mer - såg jag ett av alla dessa band med ett Liverpool-klingande namn som enbart spelar Beatleslåtar. Mycket kompetent tog de sig an förebildens fantastiska repertoar, men något viktigt saknades. Istället för njutbart blev resultatet Beatles utan själ.

Bloodhounds har både själ och hjärta, vilket gör "Let Loose!" till en lovande debut som ger mersmak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade