fredag 20 februari 2015

PredatürPREDATUR
In Your Garden


En fullständigt överrumplande kärlek vid första ögonkastet, eller snarare första öronkastet, drabbade mig skoningslöst då det i min digitala närhet nyligen dök upp en länk med den för mig okända engelska gruppen Predatür. De är hemmahörande i Reading, sex mil väster om London, och har en klassisk sättning bestående av två gitarrer, bas och trummor.

Trots att Predatür, som bildades i slutet på sjuttiotalet, varit mer eller mindre verksam i över trettiofem år så finns det endast två fullängdare med gruppen. Det skulle dröja ända till 2004 innan de debuterade med "Mean" och 2007 kom sedan uppföljaren "In Your Garden", som förtjänar att både uppmärksammas och inhandlas pronto!

Omslagsbildens fint halvpsykedeliskt fantasieggande målning, med en delvis skalad apelsin innehållande planeten Jorden istället för fruktkött, vittnar mer om eftertänksamma djupsinnigheter än den explosivt förlängda arm av Status Quos storhetstid som Predatür på "In Your Garden" torgför.

Det måste naturligtvis vara något alldeles speciellt när ett band och en skiva håller en vaken till efter klockan fyra på morgonen. I sängen liggande behagfullt småskrattande åt Predatürs högoktanigt suveräna pubrock - för det är vad jag kallar låtar som "When My Girl", "It's A Drag", "Work It Out" och "All Gone Wrong" - som tycks ha hämtat sin näring hos främst Status Quo och Thin Lizzy, men även Wishbone Ash och Blue Cheer.

Med boogiesvängiga "In Your Garden", "Song For Lotte", som är en freakbeatblandning av Nirvana och Iggy Pops "Lust For Life"-period, och "Thank You" visar Predatür vilken musikalisk bredd gruppen besitter. Vid sidan om svenska The Maharajas briljanta "Into The Unknown" är "Thank You" det bästa David Bowie aldrig skrev under sin Ziggy Stardust-era.

Den som anser sig i behov av musikterapi borde snarast inhandla "In Your Garden". Det är nämligen fullständigt omöjligt att värja sig mot den positiva energi som de båda Predatürgitarristerna Baz Barry och Mick Hughes intensiva "lillfingerkomp" och skrattmuskelstimulerande gitarrslingor framkallar.

8 kommentarer:

 1. Var hittade du skivan och hur?

  SvaraRadera
 2. Hejsan Hans!
  Den finns att köpa på gruppens hemsida för endast £8 plus porto.
  http://www.predatur.com
  Ett givet köp!
  Mvh
  Magnusson

  SvaraRadera
 3. Hejsan!
  Ja, visst är det en fantastisk skiva. Alla jag spelat den för håller med.

  SvaraRadera
 4. Du hade rätt Pelle.
  Lysande ju, varför har man inte hört talas om detta band tidigare.

  SvaraRadera
 5. Ja, förbaskat bra är det!

  SvaraRadera
 6. Riktigt bra album och band. Även albumet "Mean" är en höjdare.

  Bandet turnerar även med gamla Status Quo-trummisen John Coghlan. Då under namnet John Coghlans Quo.

  Jag har sett båda uppsättningsrna live några gånger. Kan verkligen rekommendera!

  SvaraRadera
 7. Tack för uppgifterna. Skulle också vilja se gruppen. Låter som höjdarkonserter.

  SvaraRadera

Bloggintresserade