fredag 26 februari 2016

Toads of The Short Forest
TOADS OF THE SHORT FOREST
The wind up bird / I Told You Once, I Told You Twice
(Beluga, singel 2016)


Man tror knappt det är sant, undrens tid är ännu inte förbi.

En svensk grupp tar sitt namn från en låt som återfinns på The Mothers of Inventions album "Weasels Ripped My Flesh" (1970) och - med en etikett som till utseendet är identisk med den det amerikanska skivbolaget UNI (Universal City Records) använde - levererar därefter på sin debutsingel modern uppdaterad garagepsykedelia som saknar motstycke.

Det är säkert ingen tillfällighet att man valt att kopiera just UNI:s etikett. Både The Lollipop Shoppe och Strawberry Alarm Clock gav ut sina album på UNI. Utgåvorna "Just Colour" (1967) respektive "Incense And Peppermints" (-67) är de mest kända. De amerikanska förebildernas - ja, jag misstänker att det handlar om förebilder och sämre sådana kan man ju tänka sig - sånger "You Must Be A Witch" (-68) och "Incense And Peppermints" (-67) är singelutgåvor som också de kommer från UNI:s katalog och så klassiska att det var självklart att de skulle finnas med i första Nuggetsboxen.

Det vore alltför lätt att falla för frestelsen att jämföra med Nuggetsartisterna, men - med risk för att s.a.s svära i kyrkan - "The Wind Up Bird" slår närapå det mesta som kom från det amerikanska sextiotalsgaraget. I alla fall just nu i överraskningen och extasens överrumplande ögonblick! Det är naturligtvis stora ord att påstå att en svensk grupps inspelning idag skulle kunna utmana ursprungskällan, där de uppenbarligen hämtat inspiration, men varför inte?

Det är på intet sätt ett underskattande av det amerikanska sextiotalsgaraget, utan mer ett sätt att lyfta fram Toads Of The Short Forests spännande och svindlande inspelning. "The Wind Up Bird" uppfyller med råge precis allt det som åtminstone jag älskar med sextiotalets amerikanska garagerock; fräck sång uppbackad med snygga stämmor i refrängen, fuzzgitarr, farfisaorgel och en pulserande rytmsektion.

Toads Of The Short Forest tycks ha både stor förståelse för, och bred kunskap om, en av rockmusikens mest omtumlande genrer - sextiotalets psykedelia - för att kunna utmana dess främsta representanter. Inte i syfte att förminska. Tvärtom, "The wind up bird / I Told You Once, I Told You Twice" är en kärleksförklaring till genren och så nära ett mästerverk man kan komma.

Ge oss ett helt album snarast!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade