måndag 23 maj 2022

THE MOP TOPS



THE MOP TOPS
Running Out Of Time
(Beluga på Spotify)

Redan 1989 förälskade jag mig i The Mop Tops. Det var deras ep-skiva "Run Away" och framför allt sången "I Want To Tell You" som fick mig att vända blicken mot Falköping, gruppens hemmaplan. I "I Want You" på nya "Running Out Of Time" återfinns samma fina koppling mellan folkrock och skör popmusik som i debutens "I Want To Tell You". Det är trettiotre år mellan inspelningarna, men den som eventuellt tror att inget hänt med Mop Tops kan inte ha mer fel. Visst tycks influenserna fortfarande vara desamma, men precis som kol, djupt under markytan för miljarder år sedan kristalliserats under högt tryck och värme, kunde bli diamanter, har Mop Tops förfinat och fulländat sitt uttryck. Idag tillhör Mop Tops den absoluta gräddan inom de genrer där grupper som Flamin' Groovies, Big Star, Dwight Twilley, Paul Collins' Beat, Tom Petty, Gene Clark, The Smithereens och The Barracudas verkar/verkade.

Kompositionerna, och framförandet av dessa, är av så hög klass att de med lätthet skulle platsa bland de skivor jag rankar som de bästa i mina skivhyllor. Så skulle nämnda "I Want You" kunna misstas för att komma från The Barracudas "Endeavour To Persevere" och "Strange Weather" från "Drop Out With The Barracudas". Tom Petty skulle säkert med glädje tas sig an "Even Losers Get Lucky Sometimes" och "Queen of Misery" skull kunna fungera utmärkt som en återkomstsingel för obskyra Brian Copsey & The Commotions, som tyvärr bara fick göra två singlar 1981.

Mest imponerad är jag ändå av "When I Was Young", som motsvarar det bästa som geniale John Carter skrev under sextiotalet. Och John Carter var verkligen ingen lättviktare som kompositör. På hans meritlista finns låtar han skrev tillsammans med kompisen Ken Lewis åt de grupper de båda ingick i, eller arbetade för, såsom Carter Lewis & The Southerners, Ivy League och Flower Pot Men.

På "Running Out Of Time" är det gitarristen och sångaren Tomas Nilsson som skrivit samtliga låtar utom två - den mäktiga titellåten är skriven av hans son Kim Nilsson och "Christine" skrevs av Gene Clark tillsammans med John York och Pat Robinson - och här visar Nilsson ännu en gång att han är en popkompositör av världsklass. The Mop Tops är grandiosa, briljanta och vanebildande. De förtjänar så mycket mer än att bara vara en digital lättillgänglighet för såna som inte vill betala för musik. Ett vinylalbum borde vara en självklarhet. Det måste löna sig att leverera förstklassig popmusik.

Diskografi i urval, det som saknas är Mop Tops medverkan på diverse samlingsskivor.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade