tisdag 12 oktober 2010


BÄDDAT FÖR TRUBBEL
Det här är inte New York
(Punks Only)

Utan att jag visste om det är Bäddat För Trubbels debut-Lp “Det här är inte New York” en mycket efterlängtad skiva. Inte sedan Wilmer Xs första singlar - “Sov Min Älskling/Säg Din Mamma Och Din Pappa” och “Wilmer I Paris/En Dansande Polis” - och deras mini-Lp från 1980 har jag hört ett så övertygande nytt svenskt rockskrammel.

Det måste vara något alldeles speciellt med Skåne. Finns där kanske en slags lokal hängivenhet som bär fram kompromisslösa grupper som Namelosers, Bootjacks, Kal P Dal, Wilmer X, Kommissarie Roy, Problem och nu Bäddat För Trubbel. Det är som om dessa musiker helt utan att anstränga sig, utan tillstymmelse till beräkning och per automatik bryter mot all så kallad god smak och stela konventioner.

I en tid när medelklassens värderingar och drömmar är förhärskande och vi alla är reducerade till att vara konsumenter, så är det en befrielse att verkligheten äntligen har gjort sitt återtåg på scenen.

Utan att för ett ögonblick vara belastad med den självgodhet och självpåtagna magisterroll som kännetecknade Nationalteatern och Hoola Bandoola Band är “Det här är inte New York” kanske den mest politiska skiva jag har hört. Inte som ett högtravande manifest, utan mera utifrån övertygelsen om att vardagslivet är spännande, ja t o m det mest spännande, och det enda som är viktigt att skildra.

Och det till musik som går att lyssna på. Man blandar Johnny Thunders Heartbreakers med Mike Spensers Count Bishops - men helt utan dessas rockstjärneposer - drar upp tempot och lägger till frustration, ilska och stolthet. Frustrerad som i “Jag har ingenting”. Ilska över att vara “Född att förlora” eller att som nyanländ flyktig hamna på det kritiserade “Arlöv Park Hotel”. Stolthet över att “Jag är bättre än dig”, “Sånt är livet” och “Du kan säga vad fan du vill”.

Bäddat För Trubbel gör genuint rakryggad rockmusik och bör för eventuell uppföljare aldrig lämna studio Crowpath och Trubbelstudion. Det är precis så här det skall låta.

http://www.youtube.com/watch?v=VvIE68EUzuc&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=RNyGY8kXCBA&feature=related

Ett av få ställen där “Det här är inte New York” kan köpas: http://rundgong.jetshopfree.se/baddat-for-trubbel-p-159.aspx


Tack till L-P Anderson som alltid tycks veta vad jag gillar och bör höra.

15 kommentarer:

 1. Dette var en frisk vind fra Sverige. Kanon bra!

  SvaraRadera
 2. Instämmer. Roligt att du gillar skivan Det är det bästa jag hört i år.

  SvaraRadera
 3. Låter kanon det här! Finns den på CD?

  SvaraRadera
 4. Nej tyvärr. Den finns bara som vinyl.
  Har du möjlighet att spela vinyl? Om inte kan jag kostnadsfritt skicka dig en CD-R som jag gjort för att ha i bilen. Naturligtvis med samma omslag som Lp:n. Meddela i så fall din adress till min hotmail: Raisedonrecords@hotmail.se

  SvaraRadera
 5. Dom har ju lagt ut en länk på sin Myspacesida (längst ner under "Om Bäddat för trubbel) där man kan ladda hem låtarna gratis från LPn http://www.myspace.com/baddatfortrubbel

  SvaraRadera
 6. Hans Schönning18 oktober 2010 14:37

  I klass med "Ljus över prärien" med Johnny & Dom Andra, ett annat förbisett album? Kan du offra en "bilcd" till mig också?

  SvaraRadera
 7. Tack för upplysningen Anonym.
  Om du inte väljer att ladda ned låtarna Hans S. så skickar jag dig en CD-R-kopia. Skicka i så fall din adress till min hotmail.

  SvaraRadera
 8. Kul att Hans nämner "Ljus Över Prärien". Ett av de allra bästa och mest bortglömda svenska albumen.

  SvaraRadera
 9. Hej Oscar!
  Jag har bara Johnny & Dom Andra på samlingen "En flugskit i kosmos" och "Kompakta Klippan", men det är samma låtar. Måste börja leta efter Lp:n. Helt klart.

  SvaraRadera
 10. Fick CD´n idag. Tack. Hur bra som helst.

  SvaraRadera
 11. Jag spelar den fortfarande varje dag. Just nu är jag mest imponerad av det fantastiskt maffiga gitarrljudet i t ex "Jag är bättre än dig".
  Det är året skiva i mina öron och skulle vilja ha en uppföljare redan nu.
  Trodde väl aldrig att jag skulle få uppleva en sådan glädje av en skiva ingen. jag har alltid hävdat att det stora med bra rockmusik är att din grannes grabb eller dotter kan visa sig vara den bäste utövaren. Det behövs inga pengar, men en stor dos känsla och Bäddat För Trubbel är beviset för att jag har rätt.
  Kul att flera blir så förtjust i den.

  SvaraRadera
 12. Folk som gillar BFT bör kolla upp Moralens Väktare från Sthlm. Inte lika briljanta som skånepågarna. Men ungtupparna kan sin skit.

  http://www.myspace.com/moralensvaktare

  SvaraRadera
 13. Tack för tipset. Det skall kollas upp.

  SvaraRadera
 14. Ny grymmer trudelutt uppe på majspejs

  http://www.myspace.com/baddatfortrubbel

  SvaraRadera
 15. Jag håller med dig. BFT verkar inte kunna göra något fel.

  SvaraRadera

Bloggintresserade