måndag 17 maj 2010JIMMY EDWARDS
Love Bug Crawl
(Bear Family)


James Wiley Bullington var inget fräckt namn för en artist som ville göra rock & roll 1957, speciellt inte om man var född redan 1929. Tjugoåtta år och ett i sammanhanget taskigt namn var ett svårt handikapp om man appellerade till en ung publik. Mercury Records representant Art Talmadge första reaktion när han mötte bolagets nye artist var: “Jim Bullington. Oh Lord, we can´t use that...Jimmy Edwards. That rolls the tongue, doesn´t it”

Alltså förvandlades James »Jim« Bullington till Jimmy Edwards och det förekom därefter uppgifter om att han var född 1933. Art Talmadge hade säkert känsla för vad som var gångbart - han hade tidigare döpt om Harold Jenkins till Conway Twitty - och en nyinspelning av debutsingeln Love Bug Crawl gav tre veckor i de nedre regionerna på Billboards Top 100. Sedan var det slut på framgången. Trots samarbete med hitmakare som Chet Atkins, Jack Clement och en specialare - Your Love Is A Good Love - från den framgångsrike låtskrivaren Otis Blackwell så har Jimmy Edwards - med Love Bug Crawl - förblivit en angelägenhet enbart för rockabillyentusiaster.

Namn och ålder spelar naturligtvis ingen roll för den som idag köper samlingen Love Bug Crawl, vilken visar att Jimmy Edwards var en långt mer mångsidig artist än det de tre veckorna på Top 100 manifesterade. Med en synnerligen behaglig röst ger han oss, förutom rockabilly och rock & roll, även teen beat, gospel och schlager. Allt både välsjunget och genomarbetat.

Jimmy Edwards lever idag i New Port Richey i Florida cch är fortfarande ovillig att tala om sitt rätta födelseår. Han största önskan är att Alan Jackson skall spela in Love Bug Crawl och visst förtjänar låten att leva vidare, även om Edwards obskyra förstainspelning på Wednesday Records från 1957 nog är oslagbar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade