söndag 30 maj 2010PETER GRUDZIEN
The Unicorn
(Subliminal Sounds)


Amerikanen Peter Grudzien verkar vara en av dessa personer som tror starkt på sitt konstnärskap, trots att stora delar av omvärlden kanske inte riktigt kan förstå det.

Hans enda skiva, "The Unicorn", pressades i endast femhundra exemplar 1974 och var ett enmansarbete där han skrev allt, spelade alla instrument, gjorde egna ljudeffekter, producerade och distribuerade själv. Resultatet beskrivs som ett countrypsykedeliskt konceptalbum. Det första, och möjligtvis det enda, i sitt slag.

Som musikaliska influenser anges klassiska kompositörer som Tschaikovsky, Liszt och Wagner samt country- och folkmusiker som Hank Williams, Johnny Cash och Bob Dylan. Eftersom Grudzien själv bekostade projektet var den konstnärliga friheten obegränsad, vilket eventuellt kan förklara dåtida lokala bok- och skivhandlares ovilja att sälja den.

För första gången - genom det svenska bolaget Subliminal Sounds försorg - återutges nu "The Unicorn" i vinyl med originalomslag, exakt så som den ursprungliga versionen såg ut. Idag dock som ett dubbelalbum, där den andra skivan innehåller outgivet material inspelat mellan 1957-1987.

Jag hittade mitt exemplar på Pet Sounds i Stockholm och på min fråga hur det låter, svarade innehavaren, som ändå måste betraktas som en av de mest kunniga i landet: går ej att förklara, måste höras. Och visst har han rätt. Peter Grudzien liknar ingen annan jag hört.

Det här är inget för den som är känslig för disharmoni, viss falsksång och -spel. Men låt mig ändå säga innan ni slutar läsa, att i känsla, framförande och uttryck finns inget falskt - det är rakt igenom äkta!

Den enda någorlunda adekvata jämförelse jag kan göra är med Terry Allens debutalbum "Juarez" från 1975, men det betyder per automatik inte att älskare av Terry Allens musik kommer att gilla Grudzien. Där Allen är strukturerad, accepterar och arbetar inom musiken grundläggande lagar, har Peter Grudzien inga sådana begränsningar alls.

Istället skapar han en behaglig disharmoni som gör musiken både spännande och oförutsägbar, utan att för ett ögonblick vara rakt-upp-i-ansiktet på lyssnaren. Tvärtom, det är mänskligt, genomsympatiskt och Grudziens egensinne ger country- och folkmusiken en helt ny dimension.

http://www.youtube.com/watch?v=Ymvgh-tcobs

http://www.youtube.com/watch#!v=LWLWm6we7tw&feature=related

(Recensionen har tidigare varit publicerad på Rootsy)

Bloggintresserade